Pickard Design Studio Wins Habitat for Humanity Design Duel 2011

Pickard Design Studio is thrilled to be awarded the winner of the first annual Dallas area Habitat for Humanity Design Duel. While Sarah Pickard and all the interior designers at the Pickard Design Studio are thrilled to have “bragging rights” as the winners, the real winners are homeowners Jill Wideman and her family — all of whom will enjoy living in their newly redesigned home more comfortably for years to come.

While the contest and judging period felt a bit grueling at times, the three-week design period and time spent working side-by-side with Widemans were pure creativity and fun. The $3000 budget allotted exclusively for use at the Dallas Habitat for Humanity’s ReStore was just enough to meet our design needs yet small enough of a budget to really push our creativity.

About the Widemans
The Widemans are self-described “total DIYers” who have redone several rooms in their home — an almost 90-year-old home. With two children under the age of six, two large dogs and a baby on the way, the Widemans are continuously challenged to enjoy family time in their cozy but tiny home. Not only is the home a small place to live, but it is also the couple’s home office as well. So, organization and effective space management were two of our most important goals.

Wideman Living Room Redesign
The Wideman’s living room needed to be pared down in terms of furniture and every area of the room needed to be optimized for maximum usage without compromising aesthetics.

We removed everything from the room, including the chair rail from the walls. Because the ReStore did not have any texture for the walls, we used mortar as texture. We then painted the walls, trim and ceiling from the paint selection available at the ReStore.

The existing hutch was a big space hog. We cut it down, mounted it to the wall and repurposed it as a TV cabinet, freeing up precious floor space.

The Wideman’s children needed a convenient but inconspicuous place to put their coats and backpacks. Before the makeover, the lack of effective organization created a cluttered and unpleasant living space for the Widemans. We repurposed a gate planter box for use as a coat and backpack rack. Bolts, repurposed wood and spray paint from the ReStore all added the final touched to make this function yet fabulous piece of furniture. We also created a space specifically for the children to do their homework and art projects. The desk is created using a marble slab attached to metal planter boxes that were cut down to serve as brackets and mounted to the wall — another space-saving piece of furniture. We hung a pendant lighting above the desk to create a well-define “nook” for the children.

Although we did not find shelving that would be appropriate for the Wideman’s living room at the ReStore, we did find a great way to repurpose the Wideman’s current shelving — aesthetically interesting shutter doors with a fresh coat of paint served as a nice touch to dress up the current shelves.

Metal planters were creatively repurposed as end tables. We created a decorative art display from several cabinet doors to hang as a focal point above the sofa and used spray paint to create a collage color and tie all the design elements in the room together.

All other living room furniture and lighting were purchased at a great price at the ReStore.

Wideman Dining Room Redesign
The Wideman’s dining room is where much of the family spends their time and also where the Widemans work. This space required a systematic approach to organization in order to provide a functional space that was also easy to keep organized.

We painted the walls using the flat paint available at the ReStore and used an acrylic spray to provide the satin finish and durability needed for the space. Because this small space needed to meet high functionality demands, we added wall mounted cabinets above the table for additional storage. We repurposed two vintage doors to create the dining room table (total cost of $35) and a decorative mirror feature above the table to add an elegant balance to this functional space.

The Wideman’s needed a secure storage space for the work supplies, which we created using two vintage, iron security gates from the ReStore. Shutters were mounted to hide the side of the refrigerator and to give a “built-in” look to the space. We also added a base cabinet for the microwave and granite top.

 Enjoy Before & After Photos of the Dallas Habitat for Humanity Design Duel Home Makeover


Facebook

(P) 214-902-0069

member of

as seen on